Józef Redo

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Józef Redo
Ilustracja
Józef Redo w Krysi Leśniczance
Data i miejsce urodzenia 3 maja 1872
Wilanów
Data i miejsce śmierci 9 listopada 1942
Warszawa
Typ głosu baryton
Zawód śpiewak operetkowy
Aktywność 1890-1937
Wydawnictwo Syrena Rekord
Grób Józefa Redo na warszawskim Cmentarzu Powązkowskim

Józef Stanisław Redo (ur. 3 maja 1872 w Wilanowie, zm. 9 listopada 1942 w Warszawie) – polski śpiewak i aktor operetkowy (baryton), reżyser teatralny.

Życiorys

Był synem Michała organisty w kościele pw. Narodzenia Najświętszej Marii Panny na ul. Leszno w Warszawie i Jadwigi z Wysockich. Studiował śpiew (baryton) w Konserwatorium Warszawskim u Cesara Trombiniego i Tadeusza Mikulskiego. W roku 1890 został przyjęty do chóru operetki Warszawskich Teatrów Rządowych, występował też w teatrach ogródkowych. W roku 1897 został przyjęty, decyzją dyrektora Ludwika Śliwińskiego, jako solista do zespołu Operetki Warszawskiej. Od 1909 roku występował w warszawskim Teatrze Nowości, dzięki temu stał się jednym z najbardziej znanych śpiewaków operetkowych. W tym czasie nagrywał też wiele płyt dla Syreny Rekord. 28 października 1913 po raz pierwszy w Warszawie tańczył wraz z Lucyną Messal tango w operetce Victora Jacobiego Targ na dziewczęta. W roku 1925 zorganizował w Wilnie własny zespół operetkowy. W latach trzydziestych występował w teatrach warszawskich „Miraż”, „Wodewil” i "Teatr Nowości". Występował też gościnnie w innych miastach polskich. Reżyserował przedstawienia operetkowe. Grał również w filmach (Jaśnie pan szofer 1935, Wierna rzeka 1936, Ułan Księcia Józefa 1937).

Od roku 1922 był członkiem zasłużonym Związku Artystów Scen Polskich.

Józef Redo spoczywa na Cmentarzu Powązkowskim w Warszawie (kw. 184-IV-25/26)[1].

Filmografia

Spektakle teatralne (wybór)

  • 1909 – Krysia leśniczanka, "Teatr Nowości w Warszawie" (wznowienie w 1938)
  • 1909 – Zemsta nietoperza, "Teatr Nowości"
  • 1909 – Momus, "Teatr Nowości"
  • 1910 – Manewry jesienne, "Teatr Nowości" (wznowienie w 1931)
  • 1910 – Hrabia Luxemburg, "Teatr Nowości"
  • 1912 – Romantyczna żona, "Teatr Nowości"
  • 1912 – Gri-Gri, "Teatr Nowości"
  • 1912 – Czerwona dama, "Teatr Nowości"
  • 1912 – Wróg kobiet, "Teatr Nowości"
  • 1913 – Ewa, "Teatr Nowości"
  • 1913 – Piękny sen, "Teatr Nowości"
  • 1914 – Król skrzypków, "Teatr Nowości"
  • 1915 – Florabella, "Teatr Nowości"
  • 1915 – Książę Hektor, "Teatr Nowości"
  • 1916 – Królowa kinematografu, "Teatr Nowości"
  • 1917 – Trzy panny, "Teatr Nowości"
  • 1917 – Robert i Bertrand, "Teatr Nowości"
  • 1918 – Róża Stambułu, "Teatr Nowości"
  • 1919 – Zemsta nietoperza, "Teatr Nowości"
  • 1920 – Królowa kinematografu, "Teatr Nowości"
  • 1920 – Księżniczka czardasza, "Teatr Nowy" (wznowienie w 1937)
  • 1921 – Hallali, "Teatr Letni"
  • 1921 – Hrabina z Tabarin, "Teatr Nowy"
  • 1921 – Wesoła wdówka, "Teatr Nowy"
  • 1923 – Szczęście Mary, "Teatr Nowy"
  • 1924 – Wieszczka karnawału
  • 1924 – Madame Pompadour
  • 1924 – Marica, "Teatr Nowości"
  • 1925 – Pajacyk
  • 1926 – Teresina, "Teatr Nowości"
  • 1927 – Humor, humor, humor, "Qui Pro Quo"
  • 1928 – Boska noc, "Teatr Lucy Messal"
  • 1928 – Księżniczka Chicago, "Operetka reprezentacyjna"
  • 1929 – Nie całowana żonka, "Warszawska operetka"
  • 1931 – Róże z Florydy, "Teatr Nowości"
  • 1932 – Gdzie jest mój papa?, "Teatr Rozmaitości"
  • 1934 – Polowanie na lamparta, "8.30" (operetka na jubileusz 40-lecia pracy Redo)
  • 1936 – Całus i nic więcej, "Wielka Rewia"
  • 1937 – Tancerka z Andaluzji, "Operetka na Karowej"

Dyskografia

  • 1909 – Józef Redo baryton, artysta Teatrów Rządowych w Warszawie, Syrena Rekord
  • 1909 – Józef Redo baryton, artysta Teatrów Rządowych, Syrena Rekord
  • 1909 – Wiktoria Kawecka i Józef Redo artyści teatru "Nowości", śpiew z akompaniamentem orkiestry (Warszawa), Syrena Rekord
  • 1910 – Mirosława Ćwiklińska, Maria Tracikiewicz, Józef Redo i Władysław Szczawiński artyści teatru "Nowości", śpiew z towarzyszeniem Orkiestry Opery Warszawskiej, Syrena Rekord
  • 1910 – Maria Tracikiewicz i Józef Redo artyści Teatrów Rządowych śpiew z akompaniamentem Orkiestry Opery Warszawskiej, Syrena Rekord
  • 1910 – Jadwiga Brzozowska, Maria Tracikiewicz, Józef Sendecki oraz Józef Redo artyści teatru "Nowości", śpiew z towarzyszeniem orkiestry (Warszawa), Syrena Rekord
  • 1911 – Maria Tracikiewicz i Józef Redo artyści teatru "Nowości", śpiew z akompaniamentem Orkiestry Teatru "Nowości", Syrena Rekord
  • 1912 – Józef Redo baryton, artysta teatru "Nowości", śpiew z towarzyszeniem orkiestry (Warszawa), Syrena Rekord
  • 1912 – Lucyna Messal i Józef Redo artyści teatru "Nowości" (Warszawa), Syrena Rekord
  • 1912 – Józef Redo baryton, śpiew z akompaniamentem orkiestry Teatru "Nowości"(Warszawa), Syrena Rekord
  • 1912 – Lucyna Messal, sopran; Józef Redo baryton śpiew z akompaniamentem orkiestry Teatru "Nowości"(Warszawa), Syrena Rekord
  • 1912 – Józef Redo baryton, artysta teatru "Nowości"(Warszawa), Syrena Rekord
  • 1913 – Michał Prawdzic–Layman, tenor; Józef Redo, baryton oraz Zofia Smotrycka, sopran śpiew z akompaniamentem orkiestry, Syrena Rekord

Przypisy

  1. Cmentarz Powązkowski w Warszawie. (red.). Krajowa Agencja Wydawnicza, 1984. ISBN 83-03-00758-0.

Bibliografia